Lastik ölçüleri hakkında yeterince bilginiz var mı? Aracınızda doğru lastikleri kullanmak için araç lastik ebatları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Aracınızdaki lastiğin ya da yedek lastiklerin araç gereksinimlerine uygun olup olmadığından emin olmak için lastik ölçüsü hesaplama konusunda birtakım detaylı bilgilere sahip olmak işinizi kolaylaştırır. Araç lastikleri üzerindeki harf ve rakam dizisine daha önce dikkat etmemiş olabilirsiniz. Ancak bu harf ve rakam kombinasyonları lastik ölçüleri anlamı ile ilgili önemli ipuçları verir.
Mevcut lastiğinizi herhangi bir nedenle değiştirmek istediğinizde bu konuda uzman bir kişi ya da kurumdan yardım alabilirsiniz. Çünkü aracınızın daha iyi bir performans göstermesi için lastik ebatları ve jant ölçüleri mutlaka doğru ve birbirleri ile uyumlu olmalıdır. Ayrıca yanlış lastik takma ve lastik ebat değiştirme, güvenli sürüş açısından büyük riskler meydana getirir. Lastik ebat hesaplama ve jant ölçüsü hesaplama ile ilgili püf noktaları öğrenmek için okumaya devam edin.
Doğru lastik seçimi aracınızın yol tutuşundan yakıt performansına kadar pek çok önemli kriteri etkiler. Lastik seçimi genelde kolay bir işlem olsa da virajlarda ve frenleme esnasında daha iyi performans göstermesi ve etkin bir yol tutuşu sunması açısından dikkatli olmanız gereken hususlardan biridir.
Lastik ebatlarının anlamı, milimetrik hesaplamalar sonucunda belirlenen çeşitli özellikleri ifade eder. Lastikler üretilirken araç türlerine uygun olan farklı lastik ölçüleri belirlenir. Lastik ebatlarıtitizlikle hesaplanmış ölçüler olduğu için bu ölçülerin değiştirilmesi birtakım risklere yol açabilir. Örneğin, aracınızın hızlanma süresi ve yakıt tüketiminiz artar, direksiyon hakimiyetiniz zorlaşır, lastikleriniz çok çabuk deforme olur ve aracınızın hız göstergeleri hatalı göstermeye başlar. Bu nedenle aracınızdan en iyi performansı elde etmek için lastik boyutları hakkında yeterli bilgiye sahip olmalı ve araç lastiklerinizin yan duvarlarında bulunan harf ve rakamların ne ifade ettiğini mutlaka öğrenmelisiniz.
Araç lastik ebatlarını tam olarak anlayabilmeniz için lastik üzerinde yer alan yazıları anlamlarını bilerek okumanız gerekir. Araç lastikleriniz üzerinde bulunan çeşitli harf ve rakamlar lastiğinizin boyutunu, yüksekliğini, genişliğini, yük kapasitesini ve hangi hız sınıfına ait olduğunu gösterir. Örneğin lastiğinizin üzerinde yazan “175 65 R14 82T” ibaresi yukarıdaki bilgileri detaylı olarak içerir. Peki, bu sayı ve harflere göre lastik işaretleri anlamları nelerdir?
175 sayısı, lastiğinizin taban genişliğini ifade eden milimetrik bir ölçüdür. Lastik ölçüsünü gösteren harf ve rakamlardan oluşan ifadenin ilk 3 rakamı lastiğinizin sırt genişliğini gösterir. Bu genişlik lastiğin iç dış yan duvarından başlayıp diğer dış yan duvarına kadarki taban mesafesinin milimetre cinsinden değeridir.
İkinci sırada yer alan 65 sayısı yanak, yani lastik duvarı yüksekliğinin lastiğinizin taban genişliğine oranını gösterir. Bu değer yüzde cinsinden ifade edilir. Bu iki basamaklı sayı aynı zamanda en boy oranı olarak da bilinir. En boy oranı lastiğinizin yan duvarının sırt genişliğine oranını gösterir. Araç lastiklerinde yer alan en boy oranının yüksekliği arttıkça yanak ölçüleri de aynı oranda yükselir.
R harfi ile lastik türünün telli, yani radyal olduğu anlaşılır. Bazı durumlarda R harfi yerine S harfinin kullanıldığı görülebilir. S harfi, aracınızda bulunan lastiğin tipini belirtir. Lastik tipi, lastiklerde kullanılan katman sayısı ve kullanım amacı gibi farklı özellikleri içerir.
14 sayısı, lastiğinizin iç çapını ifade eder. Bu iki basamaklı sayı lastik jantınızın çapının, inç ölçüsü cinsinden değeridir. Lastik ebatları okunurken öncelikle bu değere dikkat edilmelidir. Çünkü, aracınızın jantlarına tam olarak uymayan lastiklerle yolculuk yapmanız araç performansını düşürür ve sürüş güvenliğini tehlikeye atar.
82 sayısı, lastiğinizin taşıyabileceği yük limitini ifade eder. Bu sayı, lastiğinizin ebatlarını gösteren son rakamsal değerdir. Yük sınıfını gösteren bu sayı, aracınızın ulaşabileceği en yüksek hızda her bir lastiğin taşıyabileceği azami yükü gösterir. Lastik yük endeksi tablosuna göre 82 yük sınıfı bir lastik aslında 475 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir.
T harfi, lastiğinizin hız sınıfını temsil eder. Bu harf, aracınızın bu lastikler üzerinde güvenli olarak ulaşabileceği azami hızı gösterir. Lastik hız endeksine göre belirlenen hız değerleri farklı harflerle ifade edilir.
Yukarıda gördüğünüz gibi araç lastiğinizin ebadını doğru bir şekilde anlayabilmek için üzerindeki her bir sayı ve harfin ne anlama geldiğini bilmeniz ve doğru bir şekilde okumanız gerekir.
Araç lastiğinizin üzerinde bazı kabartma çizgileri vardır. Bu kabartma çizgileri araç lastik boyutunu ve lastiğin ne kadar yıprandığını anlamanıza yardımcı olur.
Aracınızın lastiği belirli bir süre kullanıldıktan sonra aşınır. Bu aşınma nedeniyle lastiğinizin diş yüksekliği bu kabartma çizgisine yakınlaşır. Bu durum araç lastiğinizin artık güvenli olmadığını ifade eder. Lastiklerin üzerinde yer alan diş yüksekliği genelde 7 mm olarak tasarlanır. Ancak lastiğinizdeki diş yüksekliği aşınır ve 2 mm’ye kadar düşerse lastiğiniz güvenilirliğini yitirir.
Lastik seçimi yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekir:
Lastiğinizin dış çapı ve yük indeksinin uyumlu olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Aracınızın lastiği aşırı geniş olmamalıdır. Yoksa lastiğiniz, aracın performansını olumsuz yönde etkiler ve janttan kayma gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.
Seçtiğiniz lastik aşırı dar da olmamalıdır. Böyle bir durum söz konusu olursa aracınızın yol tutuşu zorlaşır ve virajlarda savrulma riski artar.
Lastiğinizin çapı ve genişliği jant tipi ile uyumlu olmalıdır. Lastik çapını yanlış seçerseniz aracınızın hız ve kilometre sayaçları yanlış göstermeye başlayabilir. Ayrıca, aracınızın çekiş ve süspansiyon sistemi elemanları arızalanabilir.
Araç lastiğinizi sağlıklı bir şekilde yaklaşık 5 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Fakat bu süre aracınızı kullandığınız koşullara bağlı olarak azalabilir. 5 yıldan daha fazla bir sürede kullandığınız lastik bir süre sonra mukavemetini önemli ölçüde kaybeder. Bunun sonucunda ise yol tutuşu zayıflayabilir ve fren mesafesi uzayabilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar lastiklerinizi 5 yılda bir değiştirmeye özen göstermelisiniz.
Lastik seçerken yakın zamanda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ortalama 1 - 1.5 yıllık bir lastik satın almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, uygun koşullarda depolanmayan ve raf ömrü uzun olan lastiklerin kullanılmamasına rağmen özelliklerini yitirebileceğini unutmamalısınız.
Araç lastikleri ve jantlarının sınıflandırmasında bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Piyasada yer alan ve uygun kriterleri taşıyan bütün araçlara hitap edebilme isteği.
Benzer boyut ve tipe sahip lastik sayısının sınırlandırılması.
Üreticilerin standart ölçülere sahip lastik ve jant üretmekten kaçınması.
Her lastik tipi için son kullanma tarihi belirlenerek, doğru zamanda değiştirilmesini sağlama.
Lastik ebadını öğrenme; güvenilir bir sürüş ve daha iyi bir performans elde etmeniz için çok önemlidir. Aracınızı satmak istediğinizde de doğru lastik seçiminin size fayda sağlayacaktır. Eğer aracınızı hızlı ve sorunsuz bir şekilde satmaya karar verirseniz Otonakit güvencesiyle bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.